Arbuz – rodzaj roślin z rodziny dyniowatych. Duże znaczenie użytkowe ze względu na soczyste, jadalne owoce ma arbuz zwyczajny. W tym blogu zajmę się wyłącznie nim, bo tylko ten gatunek można jeść i nie umrzeć.
Arbuz, prawidłowo zwany kawonem, jest rośliną jednoroczną, należącą do rodziny dyniowatych. Arbuz to warzywo o dużych wymaganiach cieplnych (minimalna temperatura wzrostu wynosi około 18 st.C, a optymalna – 22–28 st.C).
Arbuz, prawidłowo zwany kawonem, jest rośliną jednoroczną, należącą do rodziny dyniowatych. Arbuz to warzywo o dużych wymaganiach cieplnych (minimalna temperatura wzrostu wynosi około 18 st.C, a optymalna – 22–28 st.C).
Arbuz zawiera dużo cukrów, a także witaminy, kwasy organiczne i związki mineralne (potas, wapń, magnez, fosfor). Arbuz jest niskokaloryczny, znakomicie gasi pragnienie i uzupełnia niedobór potasu w organizmie.
Łodyga
Płożąca się, bywają jednak formy o łodydze podnoszącej się. Łodyga w przekroju jest okrągła, osiąga 2-3 metry.
Liście
Duże, ciemnozielone, u podstawy sercowate, a wyżej położone, silnie powcinane trój- lub pięciodzielne, osadzone na ogonkach liściowych. W węzłach liściowych wyrastają wąsy czepne.
Kwiaty
Niewielkie, wyrastają pojedynczo w kątach liści. Korona kwiatu zwykle jest żółta lub zielonkawożółta, połączona w rurkę, z pięcioma płatkami. Na jednej roślinie występuje 10-30 kwiatów żeńskich i 100-400 męskich.
Owoce
Jadalna jagoda ze słodkim, ciemnoczerwonym, pomarańczowym, żółtym lub białym miąższem. Egzokarp składa się z dwóch warstw, jest mocny i twardy, w kolorze ciemnozielonym, zwykle nakrapiany promieniście w różnych odcieniach zieleni. Pod koniec wegetacji roślina zawiązuje nasiona. Barwy nasion są również bardzo zmienne – od białej lub żółtej poprzez żółtobrązową, brązową i czarną do czerwonej, a nawet zielonej.
Korzenie
System korzeniowy jest bardzo rozległy i płytki. Sięga w głąb na około 60 cm.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz